Wypieki pieczywa domowej roboty

Wypieki domowej roboty są najlepsze, jeśli chodzi o smak i jakość pieczywa, dlatego warto od czasu do czasu robić je samemu. Potrzebna jest do tego mąka, woda, drożdże i sól, a do bardziej słodkich dodatków mleko, masło i cukier. W ciągu godziny można mieć już ciasto gotowe do wyrośnięcia, a po kolejnej godzinie cały wypiek. Aby był pachnący, aromatyczny i smaczny, najważniejsza jest w tym wszystkim mąka, którą trzeba umieć dobrać pod względem jakości, gatunku, typu. Jedną z bardziej nadających się do wypieków pieczywa jest mąka chlebowa, gdyż ma już odpowiedni skład zbożowy. Czasami może zawierać śladowe ilości orkiszu, siemienia lnianego, czy słonecznika, by nadać jeszcze lepszy smak i ułatwić pracę pieczenia chleba w domu. Jest to mąka uniwersalna, co oznacza, że nie tylko chleb i bułki można z niej zrobić, ale i rogale, chałki drożdżowe, bułki mleczne, a nawet ciasto na pizzę. Jest to mąka dobrej jakości, szczególnie jeśli pochodzi od młynarza, który tradycyjnie przerabia zboże na mąkę. Warto takich poszukać, ponieważ z takiej mąki można zrobić o wiele więcej wypieków niż z mąki kupionej w supermarkecie. Po różnych testach mącznych, można już wybrać odpowiednią dla siebie, czy to pszenną czy żytnią i coraz częściej robić domowe wypieki, w piekarniku.

Jakie rodzaj mąki chlebowej są w sprzedaży?

Sklepy, szczególnie ze zdrową żywnością posiadają bardzo dużą ofertę składników do wypieków domowej roboty. Można tam znaleźć sól kłodawską, mąkę chlebową, a także dobrej jakości drożdże. Jeśli chodzi o mąkę, to można znaleźć kilka jej typów, zarówno 750, jak i 850, na dodatek nie tylko pszenną, ale i żytnią lub też pszenno żytnią, a nawet z różnymi otrębami. Jest to ogromna wygoda, ponieważ nie trzeba samemu dodawać innych składników. Rodzaj mąki zależy od wypieku, ale też sposobu, w jaki się go wyrabia, ponieważ są już nowoczesne urządzenia, które ułatwiają tę pracę. Nawet osoby, które nie mogą jeść zwykłego pszennego pieczywa, mogą same go sobie zrobić, w swojej wersji, ponieważ dostępna jest także mąka chlebowa bezglutenowa. Warto także zwracać uwagę na firmę, na cenę i na to, gdzie się ją kupuje, a także na datę ważności. Każdą zakupioną mąkę chlebową trzeba przesiać, zanim zostanie wyrobione z niej ciasto, ponieważ wtedy jest ono pulchniejsze. Najczęściej spotykane są opakowania 1 kilogramowe, natomiast przy częstszych wypiekach można zamówić sobie większe ilości mąki chlebowej, choćby 5 kilogramów. W takiej sytuacji i cena będzie niższa, ponieważ każdej ze stron doskonale się to opłaca, a na dodatek wiadomo, że mąka jest świeża.